جشنوارهای بدون شفافیت مالی و هر گونه خروجی برای هنر تئاتر
سردشت آنلاین | برگزاری جشنواره اتودهای نمایشی بوکان، که در ظاهر امر باید سکویی برای کشف خلاقیت و بروز استعدادهای هنری و تقویت جامعه تئاتر کشور باشد، در عمل به رویدادی دورهمی و بیهدف و غیر شفاف تبدیل شده است. با وجود برگزاری دو دوره از این جشنواره تئاتر، عدم هر گونه شفافیت مالی در بودجه جشواره و انواع حمایتهای مالی توسط مسئولان و ادارات و از سوی دیگر عدم خروجی ملموس برای تئاتر و هنرمندان، جایگاه و رسالت واقعی این جشنواره را کاملا زیر سؤال برده است.
متأسفانه تاکنون از نظر مالی، هیچ نوع اطلاعاتی درباره میزان بودجه تخصیص یافته، نحوه هزینهکرد و منابع مالی جشنواره در دسترس نیست. این عدم شفافیت نه تنها اعتماد هنرمندان و مخاطبان را کاهش میدهد، بلکه زمینهساز ابهامات و گمانهزنیها و حاشیههای فراوانی است. همه هنرمندان و علاقهمندان به تئاتر حق دارند که بدانند بودجههایی که به نام جشنواره دریافت میشود، چگونه و با چه اهدافی و توسط چه کسانی صرف و کجا هزینه شده است؟!
از سوی دیگر، خروجی این جشنواره برای هنرمندان غیر ملموس، بسیار محدود و ناچیز بوده است. شرکتکنندگان غالباً پس از حضور در این رویداد، هیچ چشمانداز حرفهای روشنی پیش روی خود نمیبینند. جشنواره تئاتر به جای ایجاد فرصتهای آموزشی، تبادل تجربه یا معرفی هنرمندان به فضای حرفهای، بیشتر به یک جشن خودمانی تبدیل میشود که فقط حلقه کوچکی از افراد خاص از آن بهرهمند میشوند.
همچنین فقدان هر گونه برنامهریزی علمی و عملیاتی در مدیریت و سیاستگذاری جشنواره باعث عدم ایجاد جایگاهی قابل توجه در تقویم فرهنگی کشور میشود. وقتی جشنوارهای از اهداف اصلی خود فاصله بگیرد و صرفاً به تکرار عناوین ادوار گذشته بپردازد، به جای الهامبخشی و کمک کردن به این حوزه، به یک نماد ناکارآمد تبدیل خواهد شد.
در کجا جشنواره تئاتری وجود دارد که هر ساله دبیر آن فقط یک نفر خاص و نورچشمی برخی مسئولان و نهادهای دیگر باشد. البته اگر هدف فقط هنر تئاتر باشد نه کارهای دیگر به نام جشنواره. چرا اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی که خود توان تأمین بودجه یک جشنواره حتی این چنین ضعیف و سطحی را هم ندارد، دوباره حکم دبیری به این شخص داده و این سیکل معیوب باز هم تکرار میشود. اما جالبتر این که برخی از مدیران شهرستانی هم از روی ناآگاهی و عدم تخصص کاسه داغتر از آش شدهاند و با تشکیل جلسات ظاهری و آلبوم عکسهای یادگاری به دنبال کارنامهای برای خود بوده و با وجود این وضعیت، هر ساله اصرار به برگزاری آن دارند؟!
شهرداری و شورای شهر بوکان که پس از گذشت ۳ سال و نیم به پایان دوره ششم میرسند و تاکنون هم از مدیریت موزه استاد حقیقی عاجز و ناتوان ماندهاند، اما در برگزاری جلسات و تصویب بودجه برای این جشنواره تئاتر گوی سبقت را از دیگران ربودهاند.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان بوکان و به ویژه دبیر جشنواره سراسری اتودهای نمایشی بوکان لازم است که به انبوه پرسشهای مطرح شده در مورد میزان بودجه ادوار گذشته این جشنواره پاسخی شفاف، مستند و قانع کننده به مردم، افکار عمومی، رسانهها و جامعه فرهنگ و هنر بوکان و استان بدهند.
بودجه اختصاص یافته سال گذشته وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی چه قدر بود و چه شد؟ مبالغ حمایتی توسط نماینده سابق مردم بوکان در مجلس چه قدر بود و به حساب چه کسی واریز شد؟ سطح حمایت و بودجه مرکز هنرهای نمایشی کشور چه قدر بود؟ میزان بودجه اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان آذربایجان غربی چه قدر بود؟ شهرداری و اعضای شورای اسلامی شهر بوکان هر ساله با تصویب چه میزان بودجهای از این جشنواره حمایت کردند؟ رستوران بزرگ شانشین به عنوان اسپانسر مالی برای حمایت از برگزاری مراسم افتتاحیه دوره دوم چه قدر هزینه کرد؟ حامیان و اسپانسرهای مالی برای برگزاری این جشنواره تئاتر چه قدر پرداخت کردند؟
این جشنواره که در حال حاضر روندی بسیار ضعیف و غیر حرفهای را طی میکند، اگر واقعاً به دنبال ارتقای هنرهای نمایشی است، نیازمند بازنگری در ساختار، مدیریت و اهدافش میباشد. شفافیت مالی بودجه، ایجاد فرصتهای واقعی برای هنرمندان و پیشکسوتان و تبدیل جشنواره به سکویی برای رشد و توسعه، تنها راه بازگشت اعتماد و افزایش اعتبار این رویداد است.
آیا بهتر نیست که مسئولان به جای تشکیل جلسه و عکس گرفتن و حمایت از شخصی خاص، پاسخگوی این پرسشها و ابهامات پیرامون جشنوارهای باشند که حتی اساتید تئاتر و متخصصان هنرهای نمایشی هم به آن خرده میگیرند و اتود بازیگری را شایسته برگزاری جشنوارهای این چنین با صرف هزینههای گزاف از سهم بودجه فرهنگ و هنر شهرستان بوکان نمیدانند.